faq

Wat betekent TENS?

TENS is de afkorting van het Engelse woord: Transcutaneous Electronic Nerve Stimulation. De Nederlandse betekenis: elektrische zenuwstimulatie door de huid heen.

Kan iedereen een TENS gebruiken?

Wij adviseren niet een TENS te gebruiken als u een pacemaker, geïmplanteerde defibrillator or ander geïmplanteerd metalen of elektronisch apparaat hebt.

Gebruik dit apparaat ook niet tijdens het gebruik van een ander TENS-apparaat of in combinatie met een levensondersteunend medisch elektronisch apparaat zoals een kunsthart of -long of een ademhalingstoestel. Lees voor het gebruik altijd de handleiding door voor een overzicht voor wie het betreffende TENS apparaat niet geschikt is

Hoe werkt een TENS?

De pijnverlichters van Omron maken gebruik van TENS-technologie (Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation –

transcutane elektrische zenuwstimulatie) met drievoudige werking die helpt om:

– de pijnprikkel te blokkeren

– de afgifte van endorfines (natuurlijke pijnstillers) te stimuleren

– de bloedsomloop te verbeteren (door herhaaldelijk samentrekken en ontspannen van de spieren)

Kan ik een TENS apparaat gebruiken als ik een pacemaker heb?

Wij adviseren niet een TENS te gebruiken als u een pacemaker, geïmplanteerde defibrillator or ander geïmplanteerd metalen of elektronisch apparaat hebt.

Ik heb net een operatie ondergaan. Kan ik een TENS gebruiken?

Neem contact op met uw medische zorgverlener vóór u het apparaat in gebruik neemt. Als u onlangs een chirurgische ingreep hebt ondergaan, kan de stimulatie het genezingsproces verstoren.

Kan ik een TENS apparaat gebruiken als ik zwanger ben?

Wij adviseren geen TENS apparaat te gebruiken gedurende de zwangerschap.

Ik heb last van epileptische aanvallen, kan ik een TENS gebruiken?

Als bij u het vermoeden van epilepsie bestaat of indien epilepsie is gediagnosticeerd, volg dan de voorzorgsmaatregelen die worden aanbevolen door uw professionele zorgverlener.

De pads plakken niet langer. Wat moet ik doen?

De elektroden pads moeten af en toe worden vervangen. Het is vaak mogelijk om de levensduur te verlengen door ze onder de koude kraan (zonder zeep) af te spoelen, de druppels eraf te schudden en de plastic beschermlaag erop te plakken (of, in geval van Long Life Pads, ze op de kunststof houder te plaatsen) en ze dan een nacht in de koelkast – niet in de vriezer – te leggen. Vaak keert dan de kleefkracht terug. Als dat niet het geval is moeten de elektroden vervangen worden. Uw leverancier kan u hiervoor van dienst zijn.

Kan ik ook een ander merk pads gebruiken met de Omron pijnverlichters?

Wij adviseren alleen Omron pads te gebruiken, aangezien OMRON de veiligheid en werking van onze apparaten samen met andere pads niet kan garanderen.

Kan ik een TENS apparaat ook gebruiken met 1 pad?

Nee, dit apparaat werkt alleen indien het met 2 pads gebruikt wordt.

Wanneer moet ik stoppen met een TENS te gebruiken?

Als uw pijn niet afneemt, ernstig chronisch of intens wordt, of langer dan 5 dagen aanhoudt, stopt u met het gebruik van het apparaat en neemt u contact op met uw professionele zorgverlener.

Hoe lang duurt het voordat ik verlichting van pijn voel?

Ieder persoon reageert anders op de elektrische stimulatie vandaar dat er geen eenduidig antwoord op gegeven kan worden. De ene persoon voelt een verlichting reeds binnen 1 sessie terwijl een andere persoon een aantal sessies nodig heeft om verlichting te voelen.

We adviseren in het begin verschillende programma’s uit te proberen om te voelen welk programma het meest effect heeft bij uw pijn. Ook kan het helpen de pads iets te verplaatsen indien geen effect gevoeld wordt.

Wanneer moet ik de pads vervangen?

Als de pad niet langer op uw huid kleeft of als meer dan 25% van het oppervlak van de pad geen contact meer maakt met uw huid.

Wat is het juiste intensiteitsniveau voor mijn pijn?

Begin altijd op het laagste intensiteitsniveau en verhoog dit langzaam. U zou een zacht pulserend gevoel moeten krijgen. Als het stimuleringsgevoel zwakker wordt of verdwijnt, verhoogt u de intensiteit totdat het is hersteld. Wordt het gevoel oncomfortabel, druk dan op de pijl omlaag om de intensiteit te verlagen.

Hoe weet ik wat de juiste modus/ programma is voor mijn pijn?

Aangezien elke persoon pijn anders ervaart en verschillend op de stimulatie kan reageren adviseren we verschillende programma’s uit te proberen om te zien waar uw lichaam het beste op reageert. Voor de Omron pijnverlichters kan elke modus kan worden gebruikt op alle lichaamsdelen en bij alle soorten pijn die in de handleiding van het betreffende model beschreven wordt.

Zijn de vooringestelde programma’s alleen te gebruiken voor de plek die aangegeven is op het apparaat?

Elk van de modi kan veilig worden gebruikt op lichaamsdelen of bij in de handleiding beschreven vormen van pijn. Dit hoeft niet het programma te zijn dat overeenkomt met de locatie van uw pijn.

Zoek simpelweg een modus die prettig aanvoelt en waarbij uw pijn wordt verlicht.

Kan ik het TENS-apparaat gebruiken in combinatie met andere vormen van pijnbestrijding?

Het apparaat kan met succes worden gebruikt in combinatie met alle andere vormen van pijnbestrijding of medicatie.

Wanneer een TENS niet te gebruiken?

Gebruik dit apparaat niet in combinatie met apparaten zoals een pacemaker, geïmplanteerde defibrillator of andere geïmplanteerde metalen of elektronische apparaten, in combinatie met een levensondersteunend medisch elektronisch apparaat zoals een kunsthart of –long, met een ademhalingstoestel of met elektronische bewakingsapparatuur zoals ECG’s of hartmonitors.

Gebruik een TENS apparaat niet voor zwangere vrouwen. Als het vermoeden van hartziekte of epilepsie bestaat of hartziekte of epilepsie is gediagnosticeerd, volg dan de voorzorgsmaatregelen die worden aanbevolen door de professionele zorgverlener.

Lees de handleiding voor verdere contra-indicatoren.

Scroll to top